Din dorinţa de a veni în întimpinarea nevoilor dumneavoastra cu informaţii utile şi actualizate, echipa ONU TRAD vă prezintă procedura de apostilare şi pune la dispoziţia dumneavoastra lista cu ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga. Lista de faţa este importantă tocmai pentru a evita situaţiile în care clienţii noştri doresc apostilarea unor documente, fie acestea înscrisuri originale sau traduceri, pe care ulterior le vor folosi întru-un stat nesemnatar al Convenţiei de la Haga.
Procedura de apostilare a înscrisurilor originale eliberate de autorităţile din România se poate face la Instituţia Prefectului, la Tribunal, dar şi la Camera Notarilor Publici.
La Instituţia Prefectului se apostilează de obicei înscrisuri originale şi anume: certificate de stare civilă, certificate de cazier judiciar, certificate prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei sau statutul juridic fata de statul român, adeverinte prin care se atesta vechimea în munca, acte de studii, certificate de conformitate care atesta experienta in profesiile de medic, medic destist, farmacist, asistent medical generalist si moasa, adeverinte de calificare în diferite meserii, certificate de calificare si absolvire obtinute de catre cetatenii romani in afara sistemului national de educatie, certificate de botez cununie.
La Tribunal se apostilează de obicei înscrisuri originale emise de Oficiul Registrului Comerţului (certificate de înregistrare, certificate constatatoare, etc.), dar şi acte emise de tribunalul sau judecătoria competentă (decizii, sentinţe, etc.). În plus, la Tribunal se pot apostila şi traduceri legalizate după înscrisurile emise de Oficiul Registrului Comerţului sau de judecătoria competentă.
La Camera Notarilor Publici se apostilează de obicei înscrisuri originale emise de birouri notariale, dar şi traduceri legalizate din limba română într-o limbă străină a înscrisurilor originale indiferent de natura acestora.
Procedura de apostilare nu este întotdeauna necesară. Astfel, apostila de la Haga se aplică de obicei în una din situaţiile următoare: pentru obţinerea cetăţeniei, pentru echivalarea şi recunoaşterea studiilor, pentru căsătorie, sau în orice alte cazuri necesare în statul străin.
A
Albania
Africa de Sud
Andorra
Antigua si Barbuda
Argentina
Armenia
Australia
Austria
Azerbaidjan
B
Bahamas
Barbados
Belgia
Belize
Belarus
Bosnia – Hertegovina
Botswana
Brunei
Bulgaria
C
China (Hong Kong)
China (Macao)
Columbia
Cook Islands
Croatia
Cipru
Cehia
D
Dominica
E
Ecuador
Estonia
Elvetia
El Salvador
F
Fiji
Finlanda
Franta
G
Germania
Grecia
Grenada
H
Honduras
I
India
Irlanda
Israel
Italia
J
Japonia
K
Kazahstan
L
Lituania
Letonia
Lesoto
Liberia
Liechtenstein
Luxemburg
M
F.R.I.Macedonia
Malawi
Malta
Mauritius
Marea Britanie si Irlanda de Nord
Marshal Island
Mexic
Monaco
Muntenegru
N
Namibia
Norvegia
Niue
Noua Zeelanda
O
Olanda
P
Panama
Polonia
Portugalia
R
Romania
Rusia
S
Saint Lucia
Saint Vincent and the Grenadines
St. Kitts and Nevis
Samoa
San Marino
Serbia
Seychelles
Slovacia
Slovenia
Spania
Surinam
Swaziland
Statele Unite ale Americii
Suedia
T
Tonga
Triniadad si Tobago
Turcia
U
Ucraina
Ungaria
V
Venezuela
Pentru mai multe informaţii privitoare la procedura de apostilare, dar şi privitoare la istoricul apostilei, vă rugăm să consultaţi siturile următoare:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Apostille_Convention
2. http://www.prefecturaiasi.ro/